Beneficis de l’agraïment

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix salut no només com l’absència de malaltia, sinó com un estat de complert benestar físic, mental i social. En concordança amb la visió més àmplia de la salut, en els últims anys hi ha hagut un increment sostingut de l’evidència respecte a el fet que el benestar i les emocions positives tindrien una base neurobiològica i efectes en la salut, no essent aquests efectes explicables només per l’absència de malaltia o dolència física.

La psicologia positiva ha fet grans aportacions, mostrant que el benestar emocional i els seus components són susceptibles de ser intervinguts i potenciats millorant l’acceptació de les situacions i la resiliència, eventualment aportant a una millor salut i benestar en general de les persones tant sanes com amb dolències, no només centrant-se en l’estudi de la patologia física.

Els estudis que s’han anat realitzant fins ara, dels quals podeu veure’n referències al final de l’article, mostren que practicar l’agraïment fa que les persones presentin nivells d’energia més alts, estan més relaxades, són més felices i estan més sanes. Això ens porta a concloure que ser agraït té el potencial d’allargar la nostra vida útil.

Un exemple, elaborat pel Departamento de Psiquiatría Norte, de la Facultad de Medicina dins la Universidad de Chile, al juny de 2019, ens explica en el seu estudi que la gratitut s’associa a diferents beneficis a nivell físic:

 • Disminució de marcadors proinflamatòris i simptomatologia física
 • Millor funcionament cardiovascular
 • Millora qualitat del son
 • Disminució de la pressió arterial
 • Millora la resposta immunitària

A més, des de la perspectiva de la salut mental porta els següents beneficis a nivell psicològic:

 • Augmenten les emocions agradables
 • Milloren les conductes prosocials i la satisfacció vital
 • Redueix l’angoixa davant la mort
 • Redueix la simptomatologia ansiosa (contribuiex a disminuïr el cortisol, hormona de l’estrès)
 • Es guanya en capacitat de resiliència i qualitat de vida, ajudant-nos a recuperar-nos més aviat davant un fet angoixant o traumàtic.

Les persones que practiquen la gratitut davant de qualsevol situació es mostren més felices, se les veu més confiables i disposades a ajudar. S’ha demostrat que els professionals de la salut que reben actituds de gratitut per part dels seus pacients generalment milloren el seu benestar, redueixen el seu “burnout”, incrementen la seva motivació i promouen el desenvolupament d’una pràctica professional més plena i reflexiva.

Quant al mecanisme d’acció de l’actitud agraïda, s’ha plantejat la hipòtesi que el seu efecte en el benestar podria estar relacionat amb el fet que millora l’afrontament de l’estrès mitjançant el suport social, afrontament actiu i l’optimisme, disminueix la presència d’emocions no confortables com l’enveja, el ressentiment, la comparació social i el remordiment, redueix el consumisme, augmenta l’accés a memòries positives i podria augmentar el benestar espiritual, entre d’altres mecanismes.

Explicats aquests conceptes, la pràctica de l’agraïment es pot treballar en dos sentits:

 • Agraïment a mi mateix/a: al que tinc, al que sóc, al que he aconseguit fins ara, sense comparacions.
 • Agraïment a les circumstàncies vitals: als moments que m’han fet actuar de noves formes i créixer com a persona. Aquest segon, de vegades no és tan senzill d’aplicar segons les circumstàncies o fets vitals estressants que s’hagin trobat. Per arribar aquí, segons el cas, s’ha de fer un treball més acurat que contribueixi a entendre el rerafons del “perdó“, separar les persones de les seves “accions“, reduir les actituds “d’injustícia” per tal de separar “el fet aïllat” de la “meva lectura” o l’acceptació de la “impermanència de les situacions vitals”.

Un exemple d’actitut d’agraïment que pot ajudar-nos a plantejar moltes coses, és la cançó de SHINOVA: “Te debo una canción”, que ens il·lustra la capacitat de resiliència, acceptació i agraïment de totes les circumstàncies viscudes. Gaudiu-ne:

Referències:

Gracias por todo, una revisión sobre la gratitud des de la Neurobiologia Clinica. Rev. méd. Chile vol.147 no.6 Santiago jun. 2019

Grateful experiences and expressions: the role of gratitude expressions in the link between gratitude experiences and well-being

The Neural Basis of Human Social Values: Evidence from Functional MRI

La gratitud nos hace mejores y más fuertes

Algunes escales utilitzades per medir l’agraïment en les investigacions:

 • The Gratitude Resentment and Appreciation Scale (GRAT)
 • Gratitude Questionnaire-6 item (GQ-6)
 • The Gratitude Adjective Checklist (GAC)