Perdre durant la pandèmia: les ferides de l’enyorança
Escrit per Raquel Costa i Trinitat Soler
Arrell de la situació actual, les nostres rutines s’han vist afectades per les noves circumstàncies socials i econòmiques. Hem hagut de reconstruir-nos psicològicament en molts aspectes, comportant, entre d’altres: problemes d’interacció i dificultats per mantenir les nostres costums. Davant d’això, un fet tan important com acomiadar-se de persones estimades, ha hagut de ser sense petons ni abraçades, sense la companyia d’altres significatius per a nosaltres. Tampoc s’han pogut celebrar de forma convencional els funerals i altres rituals de pèrdua, dificultant totalment els processos de dol.
Entenem els processos de dol com un conjunt d’emocions, representacions mentals, conductes vinculades a la pèrdua afectiva, la frustració, el dolor, els canvis de pensament, de comportaments, de relacions, etc. que ens afecten a tots els nivells. Tot plegat es posa en marxa davant de qualsevol fet que comporti un adéu: relacions, feina, fracassos personals, etc.
Així doncs, prenent la mort d’algú especial a la nostra vida com a icona del dol, s’activen els següents mecanismes:
- L’EMOCIÓ: Com més implicats emocionalment estiguem amb aquella persona que ens ha deixat, més intensos seran els efectes: hi haurà un abans i un després que modificarà el nostre comportament fins a assumir la nova realitat de viure sense aquella persona.
- EL NOU CAMÍ A RECÓRRER: És molt important entendre i respectar que, malgrat les etapes que s’han determinat per diferents autores, cadascú viu el procés de dol a la seva manera. Tal com el seu nom indica, el dol és un procés, un camí que va avançant dia a dia fins que es dóna forma a l’aprenentatge de la nova perspectiva vital que queda després d’aquest fi. Es pot pensar que es va enrera però, cada dia, per molt enrera que sents que estàs, avances una mica més.
Els punts que us deixem més avall no deixen de ser quatre graons importants de treball personal que, durant el procés, és necessari transitar. Varen ser proposats per Ingeborg Porcar del centre expert IMA-Consorci Sanitari de Barcelona. Volem reiterar que cada persona construeix la seva estratègia i pot ser totalment diferent d’aquest model.
– Accepar la realitat de la pèrdua. Just després de rebre la notícia, és possible que participem en una sensació d’irrealitat. Un cop s’interioritza, s’assoleix que el fet de la mort en si, no és canviable. Això també vol dir acceptar que no ens sembla bé, que podem estar malament i que assumim la nostra pròpia vivència davant de l’esdeveniment: ens permetem entendre que la situació és la que és.
– Donar permís a les emocions i el dolor per elaborar-ho després. Aquí tenim molta tristesa a suportar. Apareixen l’ira i la culpa envers a un/a mateix/a. Si no es gestiona adequadament, pot transformar-se en complicacions psicosomàtiques: insomni, mal de cap, pèrdua de la gana, evasió mitjançant substàncies, pensaments obsessius, idees de suïcidi, crisis de fe, entre d’altres.
– Adaptar-se a la vida sense aquella persona (reconciliació amb el dol). Per molt malestar que ens provoqui, no deixarem de visitar espais associats o activitats relacionades amb la mateixa. No vol dir ni oblidar ni idealitzar. És important tenir un vincle diferent que ens permeteixi recordar amb gratitut i amor, havent après el més positiu de l’experiència traumàtica.
ELS RITUALS DE COMIAT
Tenint presents les mesures actuals contra la propagació de la COVID-19, us deixem alguns exemples per adaptar les cerimònies:
– Carta de comiat a la persona que es pot guardar per un/a mateix/a o compartir aprofitant la tecnologia disponible.
– Creació d’un espai de record i homenatge: físic i/o virtual a les xarxes socials. Penjarem records, fotografies, vídeos o cançons que ens vinculin a la persona finada.
– Parlar per telèfon o fer videotrucades per escoltar o sentir-se escoltat.
– Planificar un ritual d’acomiadament col·lectiu quan tornem a la normalitat.
BIBLIOGRAFIA:
- Sordo, Pilar. Bienvenido Dolor. Una invitación a desarrollar la voluntad de ser feliz. 2015. Ediciones Paidós.
- Payàs, Alba. El Mensaje de las lágrimas: Una guia para superar la muerte de un ser querido. 2014. Paidós Ibérica.
- Elisabeth Kluber Ross. Sobre la muerte y los moribundos. 2019. Ed B de Bolsillo.
- Gea, Alfons. Acompañando en la perdida. 2007. Ed San Pablo.
- Serra, Xusa. I Jo… també em moriré? Com es pot ajudar als infants i als joves a conviure amb la pèrdua i la mort de qui estimen. 2014. Ed Columna.
ENLLAÇOS D’INTERÈS:
Alfons Gea. Familiars de víctimes del covid 19
Alfons Gea. Canal de Youtube: “Duelo y Consciencia. Acompanyar y sentir”
Ingeborg Porcar. Las tareas del duelo. La Vanguardia
Grup de Suport al Dol Sabadell
Duelo en tiempos de la COVID- 19
FUNESPANA: consecuencias del duelo sin despedida
Ajuntament de Barcelona: Dol i pèrdua
Telèfons d’emergència en Dol:
- 112 (demanar per ajuda en atenció al dol)
- 648 18 40 18 (Grup d’acompanyament al Dol Sabadell)
- Contactar amb possible suport al Dol de cada municipi