Psicodrama, l’expressió d’emocions
Alguna vegada has sentit parlar d’aquesta tècnica, però mai has sabut perquè podia servir… quins són els objectius del psicodrama? Per què s’aconsella aplicar tècniques de psicodrama?
Anem a posar un exemple: la Maria té la gran dèria d’explicar els seus problemes o les situacions que la preocupen varies vegades, utilitzant com a interlocutors als seus amics més propers, als seus familiars, a la seva perruquera, a les seves companyes del gimnàs… cansada de “no veure la llum al final del túnel”, acaba visitant a un professional per tal de treballar el problema que la té preocupada d’una forma diferent. Un cop allà, la Maria insisteix en tots els seus arguments i percepcions, a més, conclou que no pot fer res per solucionar-ho. I és així com ho explica al seu terapeuta. Des del seu únic, irrevocable i “fiable” punt de vista.
Tal i com fa la Maria, moltes persones anem amb tota una motxilla com aquesta d’arguments, i tendim a arrossegar als demés cap al nostre punt de vista perquè empatitzin amb nosaltres, ens compadeixin, es posin en la nostra pell i un cop allà, tampoc vegin què s’hi pot fer, ja que nosaltres volem una solució, però normalment no existeix cap canvi en nosaltres que pugui ser vàlid. Per aquests casos on la nostra pròpia “lògica” ens envaeix, el psicodrama funciona com una bona tècnica per no raonar tant, treballant des de la part corporal, des de la sensació o l’emoció que ens produeix allò que estem pensant, però sense deixar que la persona doni voltes o explicacions verbals al problema concret. El psicodrama agrupa tècniques de teatre i arteràpia que ens ajuden a escoltar la nostra part interna, la forma que pren el nostre cos quan ens sentim bé o malament, per anar més enllà d’aquesta emoció i aprendre a reconèixer-la i posar-hi remei abans que el nostre cervell faci la resta: donar explicacions “lògiques” per justificar les nostres accions.