L’espiral invisible, algunes emocions produïdes durant el confinament
Escrit per: Raquel Costa i Trinitat Soler
El coronavirus ha modificat el nostre dia a dia. Cal analitzar com aquest canvi ha afectat a la nostra salut física i mental. En un primer moment, exposarem efectes poc saludables que està provocant aquesta epidèmia i veurem com uns alimenten els altres.
Per exemple:
L’estrès i l’ansietat: sorgeixen, entre altres, de la impotència davant d’una amenaça que pot acabar amb la vida dels éssers estimats i la pròpia. També suma la falta de rutina i plans a mig termini, la incertesa sobre la situació econòmica i l’aïllament afectiu. No deixa de ser por, una de les emocions més primàries i, per tant, adaptativa. Si sents que pateixes estrès o ansietat, pots procurar de fer el següent:
-
- Controla la quantitat de notícies que veus al dia.
- Contrasta les informacions de fonts fiables
- Pren, en la mesura del possible, petits espais per tu
- Busca un espai per fer broma, riure
- Prova alguna tècnica de relaxació (Relaxació muscular progressiva de Jacobson, meditació o Mindfulness)
- Utilitza les xarxes socials per les coses que et facin sentir bé, evita conflictes on line en la mesura del possible
- Cuida’t i ocupa’t de com estan persones properes que creguis que ho necessiten
La frustració, estats de negativitat: la frustració i la negativitat potencien l’augment en el consum de drogues i el sedentarisme que podríem anomenar, “de sofà”. Tots dos estan motivats per la necessitat de fugida i evasió a tot el que ens és desagradable. No obstant, una vegada s’esvaeixen els efectes o s’apaguen els dispositius, la realitat del confinament torna més forta que abans. Algunes eines per combatre aquesta frustració poden ser:
-
- Recorda que la situació no durarà per sempre, assimila que ara mateix no és com t’agradaria que fós (acceptació)
- Intenta aprendre de la situació i/o aplica experiències en escenaris semblants que t’han ajudat a superar-los
- Mira d’evitar o reduïr moderadament el consum de tabac i/o alcohol
- Cerca una afició que alliberi la teva ment, enlloc de recórrer al consum desmesurat
Tristor, processos de dol: ens sentim així quan ens envaeix una sensació de baix estat anímic, per exemple, si ens han acomiadat d’una feina o tenim un ERTE; o quan malauradament hem perdut alguna persona, o estem en un procés que sentim que no podem controlar. Si sentim tristor i sensació de buidor caldria, en cas de pèrdua de persones estimades:
-
- Deixar-se sentir, plorar el temps que sigui necessari, la situació no és la desitjada per nosaltres i ens podem permetre no sentir-nos actius en varis moments
- Buscar alguna manera de ritualitzar la pèrdua i el comiat de la persona estimada, ja sigui amb alguna carta de comiat, una meditació guiada per dir adéu
- Cercar ajuda professional, si és el cas
En cas de pèrdua de feina, o situació laboral complicada:
-
- Procura acceptar el problema, dona’t espais per sentir-te amb baix estat d’ànim, no és una situació triada per tu
- Recorda que la situació no durarà per sempre
- Mira d’aprendre alguna cosa nova
- Cercar ajuda professional, si és el cas
La solitud i la por: Si durant el confinament, estàs vivint en solitud, la manca de contacte amb altres persones pot enfonsar-nos encara més. Algunes propostes poden ser:
-
- Parla amb algú amb qui confiïs, truca, no esperis que ho facin els altres
- Prova de seguir una rutina diària
- Manté la teva vida social activa, encara que sigui a través de la xarxa
Si vius amb altres persones o en família, pots sentir-te amb manca d’intimitat i amb moments de malestar, com per exemple, si exerceixes varis rols alhora: mare o pare de família, mestre d’escola, estàs teletreballant i, a més, fas feines de casa. En aquests casos:
-
- Procura repartir espais de solitud amb la resta de persones que viuen amb tu
- Busca moments, ni que sigui una hora al dia, per cuidar-te, dedicar-te a algún hobby
- Practica alguna tècnica de relaxació de les esmentades
- Dona’t permís per no saber fer-ho tot, estas assumint més papers dels que prens normalment, ho fas el millor que saps
Recordem que estem vivint una situació que no escollim però que la seguim per ajudar-nos entre tots a superar-la: anima’t sabent que fas el millor per a tots/es.
La manera de pal·liar els aspectes no confortables de la quarantena és confiar en què la naturalesa humana s’adapta per a sobreviure: la resiliència.
En resum, recordem que:
- Podem fabricar rutines noves que baixin el nivell d’agitació. Podem, com hem comentat substituir la jornada laboral per projectes que no vam acabar com poden ser manualitats o una afició oblidada. L’altra estratègia comentada és considerar la situació actual com un repte a superar, per tant, aconseguim tenir de nou un objectiu o una motivació. Sabent quina és la finalitat, tota la nostra conducta es dirigirà a la consecució.
- En alguns casos, tenir tant temps lliure, ens facilita el poder-nos observar. Podem rescatar vivències semblants i aplicar el que ens va servir al present.
- Per una altra banda, hem de valorar les xarxes socials i el telèfon per aproximar-nos a tothom, fent un exercici de solidaritat: encara que no ens passi res, l’intercanvi amb altres persones ens baixarà del far on estem tan sols.
- Ja per acabar, és molt útil provar tècniques que afecten al cos però que immediatament influeixen en la ment com el ioga o la relaxació de Jacobson.
Esperem que aquestes línies us hagin estat d’ajuda.
Enllaços d’interès:
Jacobson, Relaxació Muscular Progressiva https://www.youtube.com/watch?v=STB1hXQL-5A
Metges sense Fronteres a.msf.es/MSF-Emociones
Cat Salut: https://gestioemocional.catsalut.cat/
L’Arbre, Meditació durant el confinament: https://xarxanet.org/social/noticies/ioga-pilates-o-meditacio-una-mica-dale-durant-el-confinament
Horaris Arbre: https://www.instagram.com/p/B_dghhNoAud/?igshid=hpu9e7vpkv8y
Pedro Rodriguez i Dafne Cataluña http://www.consalud.es/
Lidia Asensi https://es-la.facebook.com/people/Lidia-Asensi/100011156533989
I ara què? Recomanacions per figures tutores o amb fills a càrrec durant el confinament: | Psicologia, salut i creixement personal – Trinitat Soler
20 de mayo de 2020 @ 16:00
[…] de l’anterior escrit del blog, que vam anomenar “L’espiral Invisible”, algunes persones ens han fet arribar els seus neguits sobre “quins efectes pot tenir aquesta […]