Por a les crítiques? Procés de dol o trencament? Baixa autoestima? Recepta una cançó…
Moltes vegades, la música ens dóna un punt extra a les teràpies per tal de poder treballar conceptes que encara que estiguin entesos a nivell teòric, de vegades no estan del tot interioritzats. Segons fonts consultades per B. Regader, a la revista “Psicologia y Mente”, la música participa en els efectes del canvi de conducta: optimitza el rendiment, predisposa a l’amor i atenúa el dolor. La revista “Muy Interesante”, també anomena diferents efectes i beneficis de la música en el sistema nerviós:
- Desenvolupa la imaginació, la creativitat i la memòria, així com la capacitat matemàtica i la competència lingüística.
- Contribueix en la reducció de l’estrès, l’ansietat i també activa els circuïts de recompensa del cervell.
- Pot ajudar a canviar l’estat d’ànim, els seus efectes poden ser estimulants o sedants.
- Augmenta la capacitat de concentració i incrementa l’eficàcia en la feina
- Pot crear vincles i millorar la sociabilitat. Per ser un llenguatge universal, és un mitjà de comunicació que utilitzem sense necessitat de parlar un altre idioma.
Vinculat a tots els efectes terapeutics que produeix la música, no és d’estranyar que existeixin branques com la músicoterapia per tal de treballar amb els efectes del so. A mi personalment, m’agrada passar a les persones que em visiten links de vídeos, cançons o qualsevol tipus de recurs audiovisual per ajudar a connectar amb diferents estats i situacions, sempre que la lletra que conté cada cançó, també ajudi a connectar amb el moment que s’està passant.
En aquest post, m’agradaria mostrar alguns enllaços, que poden ajudar a prendre’s les coses d’una manera diferent o generar debat en la percepció d’un procés. Mostro algunes de les cançons, entre milers i milers, que es poden recomanar en els següents casos:
- Por de les crítiques/ quan et diuen com has de fer les coses / quan sents que t’ha sortit tot malament i tens por de perseverar…
- Dejad que hablen,Chojín.
- Fes el que vulguis, Sau.
- A quién le importa, Fangoria.
- Alguna cosa, Gossos.
- Quan passes per un procés de dol, de trencament amb una situació…
- Rie cuando puedas, Chojín.
- El mundo sigue girando, Chojín.
- Cercles, Sau.
- Vivir, Rozalén amb Estopa.
- Quan has basat la teva autoestima en la imatge, et sents inferior a altres persones per cànons estètics i preferències superflues socials que t’han fet creure…
- Perfecta, Jesse y Joy
- Cree en ti, Porta
- Guapa, Chojín
- Podries, Gemma Humet
Anirem una per una:
1. Por de les crítiques/ quan et diuen com has de fer les coses/ quan sents que t’ha sortit tot malament i tens por de perseverar: Quan sentim por de les crítiques, generalment subeditem la nostra manera de fer al que ens diu a la opinió de la resta. Aquesta reacció quan tenim por de les crítiques ens perjudica, ja que l’altra persona que dóna la opinió no està passant per la teva mateixa situació ni circumstàncies. La única solució del que es vol fer, ve de dins de cadascú. Una cosa és escoltar una opinió d’una altra persona per agafar idees, i l’altre complaure a la resta perquè t’acceptin i et valorin.
El risc de la por a les crítiques és que la teva opinió pròpia no la consideres vàlida, per tant, no et responsabilitzaràs de la teva vida perquè la resta de persones decideixen com ha de ser, tot i que després, aquesta resta de persones seguirà fent la seva vida com vulgui i les conseqüències del que facis, només les rebràs tu.
En el cas de quan sents que t’ha sortit tot malament i tens por de perseverar en algun projecte, feina o estudis on hi has posat tota la il·lusió i les ganes, però veus que costa arribar als objectius marcats, pot passar que et desanimis… però no desisteixis. Les persones que acaben tenint èxit en un camp ho tornen a provar, miren què ha fallat, i ho tornen a provar, i ho tornen a provar, i ho tornen a provar… podem seguir en aquest cas, la coneguda frase d’Albert Einstein “Si esperes resultats diferents, no facis sempre el mateix”, és a dir, és important revisar quins objectius estan fallant i com es pot tirar endavant d’una altra forma, però perseverar en alguna cosa que creguis que et pot fer aprendre per millorar sempre serà positiu i il·lusionant.
Algunes cançons per il·lustrar el deixar de tenir por a les crítiques, són les següents:
- Dejad que hablen (El Chojin, 2015). Aquesta cançó et fa conscient de competir només amb tu mateix/a, i d’adonar-se que el joc de la crítica dels demés, només és això, un joc que no ens hem de prendre seriosament.
- Fés el que vulguis (Sau, remastered 2015). Aquesta cançó de ritme alegre dels Sau, explica que facis les coses com les sentis. Només tu sabràs com fer-ho, ja que l’única circumstància que vius és teva.
- A quién le importa (Fangoria, 1986): Un clàssic dels clàssics, on Alaska es fa totalment responsable del seu destí, lluny de les crítiques.
- Alguna cosa (Gossos, 2011). Una cançó dolça que ens mostra tots els cops que has de caure per tornar a aixecar-te i continuar.
3. Quan passes per un procés de dol, de trencament amb una situació: Cada vegada més gent es fa el càrrec que la veritable fortalesa està en reconèixer les emocions i ser honest amb les coses que la persona sent, no tapar-les ni negar-les per “fer veure que ets algú fort i que està bé”. En processos de dol o de trencament, poder admetre que et sents malament és alliberador. En aquests casos, busquem cançons, que ens ensenyin que l’emoció que és allà té una funció, comparar el que sento amb el que sentiré quan em senti millor, que s’ha de passar per diversitat de situacions per sentir-se viu i superar-se a cada moment. Si no tingués capacitat de valorar els moments pels que passo, no seria capaç d’aprendre de les meves accions per tenir cura de mi.
- Rie cuando puedas, llora cuando lo necesites (Chojín, 2007): Aquesta cançó no nega els moments en els que ens sentim malament, defensa el dret a fer-ho, per tal de ressorgir de les nostres pròpies cendres. La vida té moments de tot.
- El mundo sigue girando (Chojín, 2014): Explica què passa quan ens trobem amb un moment difícil en el que no comptàvem. Com entra la tristor, la desgana… deixar-se endur per la ràbia i la frustració o decidir deixar-ho anar. Tot seguirà girant. Sent, processa, tanca-ho i actua.
- Cercles (Sau, 2009): Aquesta balada de Sau ens explica que la vida són cicles… explica que cal viure cada instant com si fós únic, el primer i l’últim. Viure l’aquí i l’ara.
- Vivir (Rozalén amb Estopa, 2017). Aquesta cançó de ritme alegre ens ensenya el valor de les coses realment importants: invertir el teu temps amb qui i el que vulguis, entendre els cops de la vida com onades que ens fan valorar les coses, deixar d’odiar l’entorn i perdonar les accions amb les persones que sentim recel. Acceptar que les coses van com van, deixar-ho anar i seguir. Recomanada per després de passar alguna crisi personal i tornar a reconduïr la vida.
4. Quan has basat la teva autoestima en la imatge, et sents inferior a altres persones per cànons estètics i preferències superflues socials que t’han fet creure: Moltes vegades, i encara que em pesi, generalment han estat més noies que nois, m’han vingut a parlar amb criteris d’imatge, de no sentir-se boniques. La imatge s’ha fet important en molts àmbits socials i la publicitat marca molts patrons de bellesa, moltes vegades inassolibles per qualsevol persona humana. No oblidem que el físic té uns factors determinats genèticament. És important cuidar-se el cos, ja que és el nostre vehicle de vida, però no torturar-lo renegant contra la seva naturalesa. La gent és increïblement bonica des de la seva essència: el que els agrada, el que llegeixen, les aficions que tenen, les coses que fan… el físic potser “filtra”, però la personalitat és el que enamora! Recorda que el físic és efímer i l’únic que et quedarà amb el temps és “com ets” i la gent t’estimarà per això. A tu t’agraden les teves amistats o familiars per qui són, per com us ho passeu junts, pels moments que compartiu, per l’amor incondicional que et fan arribar. No per “la bellesa externa”.
- Perfecta (Jesse y Joy, 2012): Parla de la perfecció des de l’autenticitat. No avergonyir-se de com una és. De ser bonica des de dins cap a fora i veure a tothom com a igual a tu. Mai millor ni pitjor. No fer cas de la superficialitat de l’entorn, perquè tu no ets superficial.
- Cree en ti (Porta, 2014): La cançó “cree en ti” deixa de banda les superficialitats. Diu clarament que el que fa bonica cada persona és la peculiaritat de ser qui és.
- Guapa (Chojín, 2015): El més important d’aquesta lletra és que et creguis que ets única i especial. No hi ha ningú com tu i mai més hi serà. Quan saps això, saps integrar totes les teves facetes (fins i tot els alts i baixos i les inseguretats) com a bellesa innata.
- Podries (Gemma Humet, 2017): Tot i que la cançó fa una clara crida a la solidaritat, ens ajuda a relativitzar la nostra situació. Tothom podria haver estat una altra persona, però som qui som. La cançó també convida a reflexionar sobre veure’ns a totes les persones com a iguals i estendre les mans a l’ajuda i no a la competitivitat i la crítica.
En resum, l’autoestima ve de dins i cal treballar-se un mateix parlant-se bé, acceptant les pròpies limitacions, estimant-se molt des de dins, tolerant-se els defectes. Si no comences estimante incondicionalment com si fóssis els teus propis progenitors, és difícil que trobis aquesta acceptació externament. Estima’t, tolera’t, accepta’t, torna a començar, varia la manera de fer, responsabilitzat de les teves accions i veuràs com tot va diferent. Sempre l’amor va de dins cap a fora (jo m’accepto i jo accepto a la resta des del punt on són). Si busques l’autoestima des de fora cap a tu, no serveix, perquè si ho fas així, la primera crítica que vingui de fora te la creuràs com si fós el pitjor dels teus defectes. No ho permetis, és a les teves mans.
Fonts web:
https://psicologiaymente.com/psicologia/efectos-de-la-musica-conducta
https://www.muyinteresante.es/salud/articulo/como-nos-transforma-la-musica
https://www.youtube.com
Altres fonts:
- Guéguen, N. et. Al. (2010) Love is in the air: Effects of songs with romantic lyrics on compliance with a courtship request” from Psychology of Music. Psychology of Music; 38(3): 303-307.
- Mitchell, L. A. et. Al. (2008) An investigation of the effects of music and art on pain perception. Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts; 2(3): 162-170.
- Tamir, M. et. Al. (2008) Hedonic and Instrumental Motives in Anger Regulation. Psychological Science; 19(4): 324-328.